top of page

Terugblik op de aftrap van 400 jaar UITLEG

 

Vrijdag 11 september was om 20:00 de aftrap van het programma ‘400 jaar UITLEG’ in de Nieuwe Kerk met de presentatie van het boek ‘Nieuwe Stadt’ door Beno Hofman over de uitleg van de stad Groningen in de 17e eeuw. Burgemeester Koen Schuiling nam het eerste exemplaar in ontvangst. Naast de boekpresentatie gingen we ook terug naar de strijd van bewoners voor behoud van de Hortusbuurt, zo’n veertig jaar geleden. Met Jannie Visser (oud buurtbewoner en voormalig wethouder namens de SP) en met Max van den Berg (toenmalig wethouder namens de PvdA).

 

Omdat er meer belangstelling was dan er plaatsen te vergeven waren, werd het programma live uitgezonden (en opgenomen) via www.kerkomroep.nl (zoeken op: Nieuwe Kerk Groningen)

 

De organisatie was in handen van het Festival van de Geest, dat dit jaar geheel in het teken staat van 400 jaar UITLEG.

Opening Feest in de buurt flyer 2.jpg

Boekpresentatie van het boek 'Niewe Stadt' van Beno Hofman, tijdens de opening van 'Feest in de Buurt' in het kader van '400-jaar Uitleg', in de Nieuwe Kerk op 11-09-20. Mede mogelijk gemaakt dankzij www.kerkomroep.nl, waar de opening in zijn geheel is terug te kijken.

Opening beeld 1.jpg
Opening beeld 2.jpg

Boek over de Hortusbuurt/Ebbingekwartier,

een prachtig naslagwerk!

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Hortusbuurt/Ebbingekwartier ontstond. In het jubileumjaar verschijnt het boek 400 jaar Niewe Stadt met alle belangrijke facetten van de wijk en haar geschiedenis.

 

Auteur Beno Hofman beschrijft de uitleg, de vestingwerken, de hortus, het ontstaan van allerlei vormen van ambacht en nijverheid, de gasthuizen, de achterbuurten en de middenstanders. Van de rust in de Grote Appelstraat tot de drukke Nieuwe Ebbingestraat. Van de bewoners en de huizen. Van de Nieuwe Kerk en de arrondissementsrechtbank. Van stads- vernieuwing en yuppenappartementen.

Boek.png

Het boek eindigt met beschrijvingen van blokken binnen de wijk. Wie woonden er of waren de eigenaren van de percelen?

 

400 jaar Niewe Stadt is een bijzonder vormgegeven boek op groot formaat (23 x 32 cm). Rijk geïllustreerd met veel, soms niet eerder gepubliceerde, oude en nieuwe foto’s, kaartmateriaal en prenten. De omvang is maar liefst 224 pagina’s. Een toegankelijk en gedegen boek, zoals we van Beno Hofman zijn gewend.

Waarschijnlijk volgt in september een herkansing


Mede-organisator Petra Koonstra zag het al helemaal voor zich. “Iedereen op een kleedje in het gras van de Nieuwe Kerk aan het picknicken. Een gezellige sfeer met schilders erbij en akoestische muziek van een trekzak.” Maar door de coronacrisis bleef het stil op zaterdag 9 mei, het buurtfeest rondom 400 jaar UITLEG is uitgesteld. Niemand komt thuis met de geur van seringen in het haar. Waarschijnlijk volgt in september een herkansing.

“Het feest is de aftrap voor een jaar waarin we 400 jaar UITLEG van de Hortusbuurt/Ebbingekwartier vieren”, vertelt Petra. Daarmee bedoelt ze dat het historisch

Bloem.jpg

Geen seringengeur in het haar na uitstel buurtfeest bij Nieuwe Kerk

Nieuwe-Kerk-Ingang.jpg

centrum van de stad zich rond 1620 voor het eerst uitbreidde buiten de vestingmuren. Begrensd door de Bloemsingel in het oosten, de Noorderhaven in het zuiden en het Noorderplantsoen in het westen ontstond de Hortusbuurt. “We wilden dit met het feest herdenken. Ook was het de bedoeling om de Hortusbuurt en het nieuwe Ebbingekwartier kennis met elkaar te laten maken.”

Programma

En het programma was, mede dankzij een subsidie van de gemeente, al helemaal rond. “Als opening zou burgemeester Koen Schuiling een rondje om de kerk fietsen. Omdat er ook een expositie zou zijn van oude Fongersfietsen leek ons dat een goed plan. We wilden kinderen er achteraan laten rijden op eigen fietsjes. Die Fongersfietsen zijn niet toevallig, deze fietsenfabrikant zat vroeger op de hoek van het Nieuwe Kerkhof.” Lees het hele artikel op de website van de gemeente Groningen.

bottom of page