Vanwege de Corvid-19 uitbraak zullen alle festiviteiten rond het

400-jarig bestaan van de Hortusbuurt Ebbingekwartier (400 JAAR UITLEG) worden opgeschort tot nader orde.

Geen seringengeur in het haar na uitstel buurtfeest bij

Nieuwe Kerk

Waarschijnlijk volgt in september een herkansing


Mede-organisator Petra Koonstra zag het al helemaal voor zich. “Iedereen op een kleedje in het gras van de Nieuwe Kerk aan het picknicken. Een gezellige sfeer met schilders erbij en akoestische muziek van een trekzak.” Maar door de coronacrisis bleef het stil op zaterdag 9 mei, het buurtfeest rondom 400 jaar UITLEG is uitgesteld. Niemand komt thuis met de geur van seringen in het haar. Waarschijnlijk volgt in september een herkansing.

“Het feest is de aftrap voor een jaar waarin we 400 jaar UITLEG van de Hortusbuurt/Ebbingekwartier vieren”, vertelt Petra. Daarmee bedoelt ze dat het historisch

centrum van de stad zich rond 1620 voor het eerst uitbreidde buiten de vestingmuren. Begrensd door de Bloemsingel in het oosten, de Noorderhaven in het zuiden en het Noorderplantsoen in het westen ontstond de Hortusbuurt. “We wilden dit met het feest herdenken. Ook was het de bedoeling om de Hortusbuurt en het nieuwe Ebbingekwartier kennis met elkaar te laten maken.”

Programma

En het programma was, mede dankzij een subsidie van de gemeente, al helemaal rond. “Als opening zou burgemeester Koen Schuiling een rondje om de kerk fietsen. Omdat er ook een expositie zou zijn van oude Fongersfietsen leek ons dat een goed plan. We wilden kinderen er achteraan laten rijden op eigen fietsjes. Die Fongersfietsen zijn niet toevallig, deze fietsenfabrikant zat vroeger op de hoek van het Nieuwe Kerkhof.” Lees het hele artikel op de website van de gemeente Groningen.

Bestel het boek over de Hortusbuurt/Ebbingekwartier, een prachtig naslagwerk, met korting!

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Hortusbuurt/Ebbingekwartier ontstond. In het jubileumjaar verschijnt het boek 400 jaar Niewe Stadt met alle belangrijke facetten van de wijk en haar geschiedenis.

 

Auteur Beno Hofman beschrijft de uitleg, de vestingwerken, de hortus, het ontstaan van allerlei vormen van ambacht en nijverheid, de gasthuizen, de achterbuurten en de middenstanders. Van de rust in de Grote Appelstraat tot de drukke Nieuwe Ebbingestraat. Van de bewoners en de huizen. Van de Nieuwe Kerk en de arrondissementsrechtbank. Van stads- vernieuwing en yuppenappartementen.

Het boek eindigt met beschrijvingen van blokken binnen de wijk. Wie woonden er of waren de eigenaren van de percelen?

 

400 jaar Niewe Stadt wordt een bijzonder vormgegeven boek op groot formaat (23 x 32 cm). Rijk geïllustreerd met veel, soms niet eerder gepubliceerde, oude en nieuwe foto’s, kaartmateriaal en prenten. De omvang is maar liefst 224 pagina’s. Een toegankelijk en gedegen boek, zoals we van Beno Hofman zijn gewend.

 

Als u het boek vóór 1 juni 2020 bestelt, betaalt u € 19,50 i.p.v. € 24,50. U ontvangt

na verschijning in september 2020 een betaalverzoek en krijgt het boek daarna toegestuurd.

 

U betaalt geen verzend- kosten. U kunt uw gegevens doorgeven via secretaris@cultuurhistorischdocument.nl denk hierbij aan:

Aantal exemplaren

Naam

Adres

Postcode/Plaats

Telefoonnummer

Of doe het formulier in de bus van Noorderbinnensingel 135a.

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren

  • Facebook