top of page
Theatertour.jpg
Beleef de wijk optimaal.jpg
Pers.jpg

Theatertour 400 jaar Hortusbuurt en het Ebbingekwartier

De wijk Hortusbuurt en het Ebbingekwartier bestaat ruim 400 jaar. Reden genoeg voor vijf Groninger theatermakers om hun verhalen over deze bijzondere buurt een podium te geven. Een uniek locatietheater over de wijk in de wijk. Als bezoeker wandel je door de authentieke straatjes en bezoek je kleinschalige theaterlocaties waar je vast niet eerder bent geweest om hier de vele verhalen te beluisteren die de wijk rijk is.

Met een ticket zie je drie verschillende voorstellingen van o.a. Beno Hofman, Theo de Groot & Gabriëlle Glasbeek (Vrouw Holland),  Nico van der Wijk, Theater de Steeg (Rozan Vergeer & Karin Noeken) en Marija Katiç kortom een avondvullend programma!

Tickets zijn verkrijgbaar via website www.vanplan.nl of klik op deze link Theatertour Hortusbuurt en Ebbingekwartier Nieuwe Kerk GRONINGEN, 12-11-21 - VanPlan

Het programma:

Rust

De Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1

Nico van der Wijk brengt een voorstelling naar aanleiding van een geruchtmakende rechtszaak uit 1762-’63. De aan het Nieuwe Kerkhof wonende Focke Offeringa opende ’s nachts verse graven, verkocht de lijken aan de universiteit voor anatomiestudies en het hout van de kisten aan particulieren. In de voorstelling is te zien hoe het met Offeringa afliep.

Theo en Gabriëlle.jpg
Focke Offeringa.jpg

Wel en Wee

Le petit théâtre, Kolendrift 19

In en om het oude Regulateurshuis spelen Theo de Groot en Gabriëlle Glasbeek (Vrouw Holland) met hun zoon en dochter, die lang woonden op het terrein van de Gasfabriek, een voorstelling geïnspireerd op de geschiedenis van die fabriek en hun eigen belevenissen daar.

Tuinstrijd

RUG Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Grote Kruisstraat 2/1

Theatermaakster Marija Katiç verbeeldt de strijd tussen buurt en universiteit rond de oude Hortustuin uit het begin van deze eeuw. Het resultaat is locatietheater vol mijmeringen over een tuin vol herinneringen.

De Hofmannen 

Kijk in ’t Jathuis, Nieuwe Kijk in t Jatstraat 49

Zeven generaties Hofman hebben vanaf tweede helft 18e eeuw tot heden gewoond en gewerkt in de wijk. Buurtbewoner Beno Hofman kruipt in de huid van drie van zijn voorouders, die als koemelker, touwslagersknecht en behanger in de buurt woonden en werkten. Hij wordt in de voorstelling ter zijde gestaan door zijn dochter Marieke.

Beno Hofman.jpg
Marija Katic.jpg

Zonder titel 3

Het Paleis, Boterdiep 111 [hoek Bloemsingel] 

Theatermakers Rozan Vergeer, Karin Noeken en hun 9 jonge acteurs van theatergezelschap de Steeg gaan de Hortus verkennen. Op zoek naar verhalen van nu en van toen, van wat er is geweest en van wat er is voor in de plaats is gekomen. Wat wordt er gemist, waar is het plekje waar je tot rust komt, welke vogels hoor je zingen, hoe klinkt het lied van een straat.

Welke verhalen dwalen er rond in gasthuizen, steegjes, straatjes en pleinen en waar is het huis van de gedachte muren?

We nemen je mee door de Hortus maar dan door de ogen van 9 jongelingen.

Een virtuele rondreis in 3 dubbel d maar dan zonder bril.

Karin Noeken.jpg
Theatertour.png
bottom of page