top of page
  • Frits Poelman Dv/hN

Hortusbuurt geniet van courgettes uit de buurtmoestuin


Bewoners van de Hortusbuurt, midden in Groningen, bestieren sinds kort een gezamenlijke moestuin: Hortushof. Ze staan versteld van de oogst.

Het zonnetje schijnt, een paar zonnebloemen staat in bloei en op de tafel liggen dikke courgettes bij te komen na een extreme groeispurt. ,,Die ene is binnen twee dagen twee keer zo groot geworden. Zo snel gaat dat’’, zegt Lotte-Marijn Knorr.

Lotte-Marijn Knorr in de moestuin tussen Violenstraat en Noorderkerkstraat. (FOTO PETER WASSING)

Buurtmoestuin

Ze nam eind 2014 het initiatief voor een biologische buurtmoestuin in de Hortusbuurt, tussen de binnenstad en het Noorderplantsoen. Tot haar verrassing was-ie binnen een halfjaar gerealiseerd. Twaalf buurtbewoners kregen ieder een ‘bak’ van 2 bij 3 meter.

Inmiddels zijn er veertien, staat er een zitje, ligt er een lange aarden wal met bloemen voor de bijenkorf, is een schuurtje gebouwd voor het gereedschap, heeft de Borgmanschool een eigen, superlange bak en staat er een pas gebouwde kas om nog meer uit de tuin te halen.

,,We hebben inmiddels ook een gezamelijk kruidentuintje. Vorig jaar deed iedereen dat nog zelf, maar je hebt gauw te veel’’, zegt Knorr.

Kinderen

Ze miste het tuinieren van vroeger. ,,Ik ben opgegroeid met een tuin, maar die hebben we niet in de stad en ik wil onze dochter per se laten zien waar de groente vandaan komt. Het moet niet zo’n stadskind worden dat daar geen idee van heeft. Daarom is het zo mooi dat dertig kleuters van de Borgmanschool zo fanatiek bezig zijn hier. Twee groepen wisselen elkaar af.’’

Volgens Knorr, in het dagelijks leven fotograaf, trekt de tuin bewoners uit de hele buurt. ,,Alleenstaanden, stellen en gezinnen. Ze mogen met de tuin doen wat ze willen, van bloemkool tot exotische olijfkomkommers. We hebben een wachtlijst, hoewel er ook alweer mensen zijn gestopt. Dat krijg je door verhuizing of ziekte. Sommigen vinden het toch te zwaar. Het groeit hè, je moet minstens een keer in de week kijken of het goed gaat. Zes weken vakantie kan niet, of je moet iemand anders vragen de boel bij te houden.’’

Offerplant

Zelf zag ze de uienoogst door het natte voorjaar mislukken, maar aardbeien zijn er zoveel dat daar nog volop van gesmuld zal worden op de open dag van 10 september. Haar tuin leverde ook mollebonen, maïs, wortels, pastinaak, venkel, sla, basilicum, tomaten, knoflook, sperzieboontjes en de courgettes op. Knorr pootte lupine als ‘offerplant’. ,,Slakken vinden lupine lekker, hopelijk blijven ze dan van de groente af.’’

Namens de tuin zit Knorr inmiddels in het bestuur van de buurtvereniging, waaraan de gemeente de braakliggende grond officieel in bruikleen gaf. ,,Daar zijn ze blij dat het bij ons zo goed werkt. De opbrengst is ongekend. Mijn droom is uitgekomen met de Hortushof. Het leukste is dat ik zo veel buurtgenoten heb leren kennen. Ik zou iedereen willen aanraden: maak een wandelingetje door je eigen buurt en kijk waar je iets soortgelijks kunt doen. Er zijn genoeg verloren plekjes in de stad waar je met wat liefde en aandacht iets moois van kunt maken.’’


36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

In veel straten nemen geparkeerde auto’s veel ruimte in. Met een leefstraat kan dat (even) anders. Een leefstraat is een tijdelijke autovrije straat tijdens de zomervakantie. De straat wordt dan afges

Door onze columnist Teun Dijkhuis. Bouwen in de buurt is iets waar je vooral in een stad rekening mee moet houden. Vaak gaat het om begrijpelijke en/of onschuldige veranderingen, zoals het vernieuwen

bottom of page