top of page
  • Gemeente Groningen

Zevenentwintig nieuwe bomen in het Noorderplantsoen!


Er komen zevenentwintig nieuwe bomen in het Noorderplantsoen. De afgelopen jaren sneuvelden hier bomen door stormen, kastanjeziekte en door ouderdom. Dinsdag 22 november begint een aannemer met de voorbereidingen voor de aanplant en worden de eerste bomen op hun nieuwe plek getakeld. Het aanplanten van de nieuwe bomen duurt ongeveer een week. De werkzaamheden worden afgerond met de aanplant van 350 rododendrons.

Stamomtrek De gemeente maakte samen met vertegenwoordigers van de wijkorganisaties rondom het Noorderplantsoen een plan voor herplant. De nieuwe bomen hebben een gemiddelde stamomtrek van 45 tot 50 cm. Maar er zitten ook exemplaren tussen met een stamomtrek van 50 tot 60 cm. De nieuwe beplanting is gebaseerd op de ontwerpen van tuinarchitect Copijn. Hij ontwierp het Noorderplantsoen in de huidige vorm. Ook werden de plantlijsten gebruikt van de stadsbouwmeesters die nog vóór Copijn aan het Noorderplantsoen werkten.

Extra aandacht Wintereik, lariks, amberboom, Amerikaanse eik, linde, notenboom, trompetboom; een greep uit de boomsoorten die deze en volgende week in het Noorderplantsoen komen. Om de nieuwe bomen stevig te laten wortelen, worden ze ondergronds verankerd. Ook krijgen ze de eerste jaren extra aandacht: genoeg water tijdens zomerse dagen en zo nodig extra voeding.


25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

In veel straten nemen geparkeerde auto’s veel ruimte in. Met een leefstraat kan dat (even) anders. Een leefstraat is een tijdelijke autovrije straat tijdens de zomervakantie. De straat wordt dan afges

Door onze columnist Teun Dijkhuis. Bouwen in de buurt is iets waar je vooral in een stad rekening mee moet houden. Vaak gaat het om begrijpelijke en/of onschuldige veranderingen, zoals het vernieuwen

bottom of page