top of page

Wie zijn wij?

HortusEnergiek is een initiatief (2018) van drie bewoners van de Hortusbuurt. Al snel sloten twee bewoners uit het Ebbingekwartier zich bij het initiatief aan. We zijn nu een collectief van 5 mensen.

De buurtvereniging HortusEbbinge ondersteunt ons initiatief.

Wat willen wij?

HortusEnergiek wil bewoners van HortusEbbinge bijeenbrengen rond het thema: verduurzaming van energiegebruik. Elkaar helpen bij de energietransitie is de gedachte. Ervaringen delen, ideeën opdoen (b.v. over isoleren van de woning) en waar mogelijk collectieve aanschaf van apparaten (b.v. zonnepanelen) is het doel.

 

Wat hebben wij gedaan?

  • Energiecafé: we hebben in 2019 maandelijks een Energiecafé gehad. Was leuk om te doen, we probeerden zo veel mogelijk met een thema te werken. Zo hebben we de laatste keer gesproken over de energienota, en de keer daarvoor hebben we uitgebreid gesproken over alle ins en outs van ledverlichting. Heel informatief! Informatie hierover is hiernaast te vinden. Omdat wij wel door onze onderwerpen heen zijn stoppen we nu met het Energiecafé. Wie een onderwerp zou willen bespreken kan dat aan ons laten weten, dan organiseren we een eenmalig Energiecafé.

  • Actie woningisolatie: de actie met betrekking tot het isoleren van woningen, in samenwerking met Regio-isolatie, loopt niet goed. Wij zoeken naar andere mogelijkheden om dit wel vorm te geven, immers alles begint met het goed isoleren van je woning. Volg hier het nieuws op dit front, of abonneer je op onze Nieuwsbrief (zie verderop).

  • Actie zonnepanelen: de tweede ronde van aanschaf van zonnepanelen, in samenwerking met AP Solar, liep weer gesmeerd. Er zijn weer zonnepanelen op diverse woningdaken geplaatst (zie foto's rechtsonder). Wij starten met een derde ronde zonnepanelen. Wil je je hiervoor inschrijven? Laat het ons weten en mail naar hortusenergiek@gmail.com

  • Warmtescan: Nog steeds voeren wij warmtescans uit bij buurtbewoners die willen weten hoe het zit met de isolatie van hun woning, en vooral waar warmtelekken zitten. Omdat er sprake moet zijn van een flink verschil tussen binnen- en buitentemperatuur voeren wij de scans uit als het buiten maximaal 5 graden of kouder is.  De reacties zijn altijd positief. Belangstelling?: mail naar hortusenergiek@gmail.com. NB. Zolang de beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis gelden zullen wij geen scans uitvoeren.

 

  • Energieslurpers: we beschikken nog steeds over metertjes waarmee het energieverbruik van apparaten te meten is. Zo kun je ontdekken wat de energieslurpers in jouw huis zijn. Interesse? mail naar hortusenergiek@gmail.com

 

  • Nieuwsbrief: met enige regelmaat geven wij een Nieuwsbrief uit waarin we melding maken van alles wat we doen, tips geven, e.d. Op de Nieuwsbrief kan iedereen zich gratis abonneren, mail naar hortusenergiek@gmail.com en je ontvangt hem automatisch. De Nieuwsbrieven staan ook hiernaast.

 

  • Nieuw Energieloket Groningen: er is een Energieloket in Groningen. Hier kun je als inwoner terecht voor informatie en advies  voor nieuws, testjes, de laatste subsidies en leningen, concrete informatie, inspirerende verhalen en onafhankelijk advies over duurzaam wonen. Kijk HIER voor informatie. Met de start van dit energieloket is een einde gekomen aan ‘Groningen woont slim’.

 

Alleen voor huiseigenaren?

HortusEnergiek is er zowel voor huurders als eigenaren. Wij gaan er van uit dat iedereen graag kosten bespaart. Veel isolatiemaatregelen zullen huurders zelf moeten uitvoeren. En waar de huisbaas in actie moet komen, kunnen we misschien ondersteuning geven.

 

Interesse?

Mail naar hortusenergiek@gmail.com voor informatie of Nieuwsbrief.

Nieuwsbrieven

Handige tips en Weetjes

hoogwerker.jpg
Hortusbuurt.jpg
bottom of page